İçerik Pazarlaması; markaların internetteki hedef kitlelerini etkilemek ve satın alma kararlarını değiştirmek adına yaptıkları samimi bir pazarlama metodu.
İçerik Pazarlaması; markaların internetteki hedef kitlelerini etkilemek ve satın alma kararlarını değiştirmek adına yaptıkları samimi bir pazarlama metodu. Müşteriler ile aralarındaki bağlılığı arttıran; uygun , etkileyici ve yaratıcı içerik sunma sanatı.
”İçerik Pazarlaması’’ yani “Content marketing” kavramını geliştiren ve "Content Marketing Institute" kurucusu Joe Pulizzi'ye göre: " İçerikle pazarlama, sosyal medyadan ibaret değildir, sosyal medya sadece içerik dağıtımının bir formudur. İçerikle pazarlama birçok kanaldan oluşur. Bu kanallar; yazılı medya,bloglar,e-kitaplar, araştırma raporları, broşürler olabilir. Araştırmalar bize söylüyor ki içerikle pazarlama uzmanları 12 farklı taktik kullanıyorlar. Bu taktikler facebook,twitter gibi kaynaklardan farklıdır. Akıllı içerikle pazarlamacılar hikayelerini geliştiriyor ve hikayelerini 10 veya daha fazla kaynakta yayınlıyorlar. Örneğin, senin bir araştırma raporun varsa, bunu diğer kanallar aracılığıyla yayıp, içeriğini geliştirebilirsin." Diyerek içerik pazarlamayı özetler.
Firmaların kullandığı içerik tiplerini incelediğimizde ilk sırayı sosyal medya alıyor. Klasik marka pazarlamada ve müşteri etkileşiminde de kullanılan bültenler; digital ortamda E-Bülten olarak ikinci sırada karşımıza çıkıyor. Video sunumlarını makale ve blog yazarlığı takip ediyor. Müşterisini her bir yönden kuşatmak isteyen markalar, içerik olarak resimleri yani göreselleri ihmal etmeden ses veya podcastleri de kullanarak “İçerik Pazarlaması”nın satış üzerindeki etkilerini bizzat yaşayarak görebiliyorlar.
Bu durumda aklımıza gelen ilk soru şu oluyor: İyi bir içerikte olması gereken temel özellikler nelerdir?
- Her şeyden önce özgün olması gerekiyor. “Copy /paste” uygulamalar ancak markanın değerini müşterinin gözünde küçük düşürür. Müşterinin markaya olan güvenini sarsar.
- Paylaşılabilir olması gerekiyor. Yani pozitif, çekici, faydalı ve etkili olması gerekiyor.
- Hedefe yönelik olması gerekiyor. Yani dolaylı anlatımlarla müşterinin kafasını bulandırmaması gerekiyor.
- Dil bilgisi kurallarına dikkat ediilmesi ve yazım hatalarına düşülmemesi gerekiyor.
- Anlaşılabilir olması gerekiyor.
- İzlenebilir olması gerekiyor.
- Hedef kitle baz alınırken diğer insanların tepkilerinin de kayda değer görülmesi gerekiyor. İnternetteki sosyal etkileşim; markanın bakış açısını hedef kitlesinden daha geniş tutmasını gerektiriyor.
- Geri dönüşü beslemesi gerekiyor. Müşterilerinizin sorularını cevaplamaya hazır mısınız?
Markalar, rekabetin iyiden iyiye kızıştığı internet oratmında seslerini duyurabilmek ve satış adetlerini artırabilmek adına çeşitli reklam metodlarına başvuruyorlar. Her biri “Al! Beni al! Beni Al!” diye sessizce bağırıp duruyor. İşte yukarıda saydığımız “bir içerikte olması gereken temel özelliklere” dikkat eden yani iletişim stratejilerinde kaliteli ve özel hazırlanmış içeriğe önem veren markalar birkaç denemeden sonra bile; ürününü hedef kitlesine “aldırmış olmanın” hazzını yaşıyor.